Muntii de Diamant reprezinta partea nordica a lantului muntos Taebaek ce se desfasoara paralel cu tarmul Marii Japoniei, de la Wansan la Tonghae, pe aproape 130km. Sectorul nordic are 60km si tine de la Wansan, in nord, pana la Pasul Baikma, in sud. Datorita tectonicii din vecinatatea bazinului Marii Japoniei si proceselor de cutare prin care au luat nastere Muntii de Diamant, straturile de roci cu duritati diferite au fost adesea redresate pana la verticala, astfel ca pe suprafata lor de aproape 2400km2 au fost inventariate peste 12000 de varfuri. Unele dintre acestea sunt simple ace de granit sau de gresie, altele masive cu aspect de maguri sau de forma unor turnuri, culminand cu Muntele Biro (1638m).
Coloane de bazalt |
Ca sa patrundem in partea centrala a Muntilor de Diamant (Muntii Kumgang), acolo unde sunt cele mai multe forme ciudate de relief, trebuie sa mergem pe soseaua modernizata ce leaga Wonsan de Ondjeung. Drumul pitoresc se inscrie aproape de linia de tarm, o succesiune de 20 de golfuri cu plaje larg arcuite, separate de promontorii stancoase sau impadurite.
Muntii Kumgang, ocupa o suprafata de 2400km2; de pe piscul lor cel mai inalt, Biro bong (1683m), poti cuprinde cu privirea, de la nord la sud, creasta lunga de 60km, dar, de asemenea, poti urmarii, de la vest la est, cele trei culmi paralele dispuse pe circa 40km. Peisajul lor se schimba de la un sezon la altul, scotand in evidenta mai multe aspecte atragatoare, de aceea, muntii poarta mai multe nume.
Turnul Myohyang este un munte celebru prin aspectele unice ale formelor de relief. Acesta se compune, de fapt, dintr-o grupare de creste cu altitudini de 1000-1900m, care se unesc, formand imaginea unui munte unic ce tasneste parca din apele marii. In realitate, apropierea de mare a fost cauza aparitiei unei faleze insotite de piloni si arcade. In spatele lor, crestele ce ies din apele marii dau nastere unei puzderii de insulite ce formeaza un peisaj magnific.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu