Rezervatia naturala Padurea Slivut este situata pe raza localitatii Hateg, judetul Hunedoara. Accesul in rezervatie se face din soseaua nationala DN66, la 500m de la intrarea in orasul Hateg. Cea mai apropiata statie de cale ferata este in localitatea Subcetate.
Rezervatia naturala Padurea Slivut a fost infiintata in anul 1979 si are regim de arie protejata cu scop de ocrotire si conservare a unor habitate si specii importante sub aspect floristic, cu posibilitatea vizitarii in copuri stiintifice. Sunt admise si activitati turistice sau educative organizate, precum si valorificarea durabila a unor resurse naturale.
Padurea Slivut reprezinta un ecosistem natural cu cvercinee xeroterme, rest al unor suprafete forestiere mult mai extinse in trecut, dar restranse in prezent, ca urmare a activitatilor agricole. Dintre speciile reprezentative pot fi amintite: cerul si gorunul. Fauna este cea specifica zonei forestiere (caprior, mistret, iepure, cerb, vulpe), neexistand specii protejate.
Padurea a servit ca loc de adapost unei familii de zimbri adusi in anul 1958 din Polonia. In 1977, rezervatia a avut cel mai mare numar de exemplare:17. Cinci ani mai tarziu, sapte zimbrii au fost trimisi la Bucsani, langa Targoviste. In anul 2000, aici mai traia un singur exemplar. Ulterior au fost adusi de la Bucsani, un mascul si doua femele, in prezent existand patru exemplare. De-a lungul timpului, cu cei 47 de pui de zimbru nascuti in Padurea Slivut au fost populate si alte rezervatii ale tarii.
Datorita suprafetei mici a rezervatiei, in zona nu exista trasee turistice. Circulatia se face pe potecile de acces si pe drumul forestier. Intreaga suprafata a Padurii Slivut este inclusa in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului.
Zimbrul este cel mai greu mamifer de uscat din Europa, cantarind de la 320 la 920kg. Un exemplar ajunge la 2,9m lungime si la o inaltime de 1,9m. Este mai inalt, dar mai putin masiv decat ruda sa apreciata, bizonul american. Zimbrii traiesc peste 25 de ani in captivitate, dar in salbaticie durata de viata este mai scurta. Ultimul zimbru din Romania a fost vanat in Transilvania, in anul 1790.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu