Vizitatorii Mareluiteapta de la bun inceput o explicatie (din partea ghizilor care ii insotesc) cu privire la geologia acestei „carti deschise” a istoriei Pamantului. Formatiunile orizontale care se succed, suprapundandu-se, incep de la baza cu gresia de Tapeats, depusa in urma cu 550 de milioane de ani, si trec, apoi, succesiv prin stadii de depunere a nisipurilor cuartoase (Anges) si a calcarelor de Muav, ambele cambriene, apoi a formatiunilor permo-carbonifere: calcare rosii, straturi de Supai, nisipuri de desert cimentate, gresia de Coconino, calcarele de Kaibab, care s-au format cu aproape 250 de milioane de ani in urma si, peste toate, formatiunea de Moenkopi, de varsta triastica.
Este greu sa ne imaginam azi ca in ultimii 70 milioane de ani aceasta regiune a suferit o inaltare lenta, de ansamblu, care sa nu fi deformat aceste straturi., mai ales ca lor le-a trebuit milioane de ani ca sa se transforme din nisipuri si luturi plastice, prin cimentare sau metamorfozare (reciclareaparticulelor de cuart din nisipuri, ca urmare a presiunii exercitate de propria greutate, in formele ciudate pe care le vedem astazi.
In afara adimiratiei pentru peisajul unic pe glob, acest canion se constituie, prin acea sectiune deosebit de adanca, intr-un muzeu geologic al evolutiei proceselor de sedimentare si structurale, din ultima parte a celor 4,6 miliarde de ani, cat reprezinta lunga istorie a Pamantului.
In ultimii 70 de milioane de ani, in partea vestica a podisului s-au succedat o serie de mari in care se varsau numeroase ape curgatoare ce strabateau un relief plan. Dintre acestea, cursul serpuitor al fluviului Colorado este cel care s-a instalat pe traseul ingustei depresiuni tectonice ramnificate, prin care o serie de afluenti formau, alaturi de fluviul Colorado, sistemul de canioane pe care le admiram astazi. Trebuie sa tinem seama si de faptul ca, in tot acest timp, platoul a cunoscut si o miscare continua de inaltare lenta, de peste 1000m, fata de nivelul marilor din vest, majoritatea apelor avand de compesat si aceasta tectonica potrivnica, pe langa rezostenta deosebita a tratelor mezozoice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu