luni, 27 februarie 2012

Comorile Romaniei "Cheile Taiei"

Rezervatia Naturala Cheile Taiei este situata in partea nord-estica a Depresiunii Petrosani, la contact cu Muntii Sureanu, la 6km nord de Petrila, judetul Hunedoara, avand o suprafata de doua hectare. Accesul in rezervatie se face din DN66, pana in orasul Petrila, apoi pe drumul forestier Taia-Auselu. Principalul punct de atractie al rezervatiei este reprezentata de cheile paraului Taia.
Cheile sunt sculptate in calcare jurasice ale Pietrei Lesului si sunt strabatute de paraul Taia, un afluent al Jiului de Est. Altitudinea este cuprinsa intre 730 si 1150m. In zona respectiva, exista soluri clinohidromorfe (soluri negre de faneata umeda) si rendzine, care s-au format pe calcare in conditii de umiditate ridicata, caracteristica solurilor de padure.
Cea mai mare parte a regiunii este acoperita cu paduri de foioase, care, pe alocuri, ca urmare a activitatii umane, au cedat locul pasunilor si fanetelor.suprafata propriu-zisa a ariei protejate este formata din stanci, pe care se afla foarte putina vegetatie, din cauza lipsei solului; majoritatea plantelor sunt din categoriile ierburi si arbusti.
In anul 1983 au fost puse bazele echipei de alpinism a Clubului Jiul Petrila care, pe langa participarea la competitii interne, a realizat amenajarea unor trasee de escaladat in Cheile Taiei. Superbele chei, sapate in calcarul Muntilor Sureanu si declarate monument al naturii, au devenit, in acest fel, o baza sportiva care a intrat in circuitul competitiilor nationale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu